donderdag 6 januari 2011

Drie Koningen, einde Midwinter-periode.

6 januari, 3 Koningen. Drie koningen is een feest dat herinnert aan de reis drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior. Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voorspellen. ln de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus. Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. Het feest van de drie koningen wordt nog steeds gevierd.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ln sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin. Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen. Ook in andere christelijke landen wordt driekoningen gevierd. ln veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen. (bron : klik hier )

Een feest van Jan Steen
Hoe populair het Driekoningenfeest in de zeventiende eeuw was, blijkt uit de vele schilderijen die Jan Steen (1626-1679) aan het onderwerp heeft gewijd. Steen schilderde er minstens vijftien. Op een schilderij uit 1662, in het Museum of Fine Arts in Boston, is heel goed te zien hoe het feest in huiselijke kring gevierd werd. Er werd muziek gemaakt en er werd veel gedronken en gegeten een beetje zoals kerstmis nu. Bij Jan Steen zit iedereen rond de grote etenstafel, vrolijk lachend, drinkend en zingend. Driekoningen was ook een verkleedpartij waarbij een spel van koning en hofhouding werd gespeeld. De koning moest eervol behandeld worden. Hij dronk uit een bokaal en werd daarbij toegejuicht door de andere aanwezigen. Door middel van het trekken van lootjes werd bepaald wie de rol van de koning mocht spelen. Bij Jan Steen is het vaak een jong kind. Het was een soort omkering van de echte hiërarchie, een omkering die we ook van het carnavalsfeest kennen. Juist de meest kleine en minst machtige mocht de rol van de koning spelen.
(bron : klik hier)

3 Koningen betekent ook het einde van Midwinter, Midwinter (12 dagen) begint op 25 december en duurt tot 6 januari. We mogen nu de Kerstboom weghalen, volgens bijgeloof betekent het eerder weghalen van de boom : ongeluk. De dagen lengen en we kunnen ons nu gaan richten op het voorjaar. Nou, vandaag was inderdaad einde winter . . . nu hebben we regen i.p.v. sneeuw ! Maar, lieve bloggers/blogsters, de winter duurt tot 31 maart, dus . . . juich niet te vroeg !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TOT MORGEN !

4 opmerkingen:

 1. ik juich NIET...dat begrijp je.....*zucht*

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oooh kijk ook even op mijn blog..
  ik heb 3 hele moie koningen..
  groet, cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Winter wat is dat, nee, ik ga voor de Lente!!!

  Groeten
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alsof ik van al die regen zo vrolijk wordt, nee geef me dan maar die droge kou, ach we moeten wat te miepen hebben.

  Ondertussen geniet ik gewoon even van de GG-borden op je blog, wordt het Fay of toch Wendy ... dat zijn leukere dingen dan het weer tenslotte :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails