zaterdag 23 oktober 2010

Wie het eerst komt . . .

. . . wie het eerst maalt ! Dat is, denk ik, wat veel klanten in gedachte hebben als ze komen shoppen. Want sinds gisteren is de Christmas Room open en dat bleef niet onopgemerkt ! Een heerlijke drukke dag, de meeste klanten bezochten direct de Christmas Room. Sommige mensen vinden het vroeg en de opmerking : "Sinterklaas is niet eens in het land !" krijgen we af en toe te horen. Maar voor ons als ondernemers is de tijdsdruk groot, in ongeveer 8 weken moeten wij onze Kerst-artikelen verkopen. Enfin, hij is open : Christmas Room !

In onze webshop staan al een kleine 300 Kerst-artikelen, de komende weken zal dit aantal toenemen. Want we krijgen nog een heleboel binnen . . .

Mooie Kerstkaartenhouder ( 3 harten in 1 hanger, € 13,95 J.U.L).

Héél veel verschillende guirlandes.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Die/wie het eerst komt, het eerst maalt?


[?] '[Wie/die] het eerst komt, [wie/die] het eerst maalt' is een bekende uitdrukking (betekenis: 'wie het eerst ergens is, wordt het eerst geholpen'). Welke woorden moeten er op de plaats van de haakjes staan?


[!] Volgens de meeste naslagwerken hoort op de eerste puntjes die of wie te staan, en op de tweede puntjes niets: 'Die/wie het eerst komt, het eerst maalt.' Die of wie betekent hier 'hij/zij die, degene die', wat in gewoon taalgebruik meestal uitgedrukt wordt met wie (de grammaticale term daarvoor is 'betrekkelijk voornaamwoord met ingesloten antecedent'). Na de komma wordt die (of wie) niet herhaald, hoewel dit het ritme van de uitdrukking wel ten goede zou komen. In de praktijk horen we dan ook vaak 'Wie het eerst komt, die het eerst maalt', een variant waar eigenlijk weinig tegen in te brengen is. Overigens kan het weggelaten worden; de naslagwerken vermelden ook de vorm 'Die eerst komt, eerst maalt.'

De uitdrukking stamt uit de molenaarswereld en kan vrij letterlijk worden geïnterpreteerd. Het Utrechts Placaatboek (een boek met voorschriften en verorderingen) schreef anno 1632: "De moolenaars [zullen] gehouden wesen, het koorn, het welck eerst op de moolen gebragt wort, eerst te maalen, zonder ymand, die nakomt, te praefereeren voor den geenen, wiens koorn eerst ter moolen is gebragt."

Elders op deze website worden meer spreekwoorden, gezegden en zegswijzen verklaard.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FIJN WEEKEND !

2 opmerkingen:

 1. Nu dat ben ik dan vanmorgen....toch.....?
  Haha ik ben de eerste.........wat een bofferd.
  Geniet ik als 1e van jouw mooie post.
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. How I wish I could fly right on over there to see your beautifully decorated Christmas room in person...I bet it is gorgeous and magical!

  Best wishes,
  Natasha.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails