zaterdag 19 maart 2011

Super-Maan 19 Maart & For Japan with Love

AMSTERDAM - Sommige astrologen weten het zeker: de zogenaamde supermaan, die morgenavond de hemel zal verlichten, is het voorteken van extreme weersomstandigheden en zelfs apocalyptische toestanden. Maar voordat we allemaal in paniek de schuilkelders inhollen: volgens wetenschappers gaat het slechts om spookverhalen.


Op internet is tussen astronomen en astrologen een verhitte discussie bezig over de supermaan, die optisch de grootste afmetingen zal hebben in bijna twintig jaar. Op 19 maart zal de maan het dichtst bij de Aarde staan sinds 1993, het zogenaamde lunaire perigeum. Het hemellichaam zal 'amper' 356.577 km van de aarde verwijderd zijn.

Spookverhalen

Sommige astrologen vinden in de supermaan een antwoord voor de aardbeving in Japan en waarschuwen voor het einde der tijden.

Wetenschappers doen die 'spookverhalen' af als nonsens. "Er zullen geen aardbevingen of vulkaanuitbarstingen zijn", zegt Pete Wheeler van het International Centre for Radio Astronomy. Wat ons dan wel te wachten staat volgens de wetenschapper? "De aarde zal een lager ebgetijde en een hogere vloed kennen dan gewoonlijk. Niets om je zorgen over te maken."

Paranoia

Ook astronoom David Reneke acht de menselijke paranoia alarmerender dan een of andere werkelijke apocalyps. "Als je maar hard genoeg je best doet, kan je wel elke natuurramp linken aan iets in het universum: een komeet, een planeet, de zon..."

Katrina

Toch vielen er verschillende rampen samen met zo'n supermaan. De orkaan in New England in 1938 bijvoorbeeld. Of de overstromingen in Hunter Valley in 1955. Beide gebeurtenissen vonden plaats tijdens lunaire perigea. Ook meer bekende rampen zoals cycloon Tracy in 1974 en orkaan Katrina in 2005 vielen samen met vergelijkbare verschijnselen.

Dan toch verband?

Professor Victor Gostin van de universiteit van Adelaide houdt dan ook de deur op een kier. "Er zou een verband kúnnen zijn tussen zware aardbevingen rond de evenaar en nieuwe manen of volle manen. Dat komt omdat de getijden van de aarde weleens aardbevingen in gang zouden kunnen zetten."

Degene die komende zaterdag even na zeven uur 's avonds een blik werpt op de hemel kan de bijzondere maansopkomst aanschouwen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

FIJN WEEKEND !

2 opmerkingen:

  1. Een interessant verhaal...ik zal als ik er aan denk rond die tijd een blik naar buiten werpen! Het wordt een lange middag sporthal, want mijn dochters hebben wisselend om 14.00, 16.00 en 18.00 een volleybalwedstrijd :). En tja...als trouwe supporter...

    Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij is inderdaad gigantisch groot, heel bijzonder om zo 's avonds je rondje te lopen in het licht van de 'supermaan'.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails