maandag 15 maart 2010

Bunzlau Castle Serviesgoed
GESCHIEDENIS


De opkomst van keramisch aardewerk in het Poolse Boleslawiec vindt zijn oorsprong in de late Middeleeuwen. De keramiek technieken begonnen op te bloeien in de 18e eeuw door de introductie van een nieuwe decoratie, namelijk een bruine glans met witte patronen. Deze nieuwe decoratie heeft de keramische producten van Boleslawiec een zeer goede reputatie bezorgd en een afzetmarkt door heel Europa, inclusief koningshuizen.

In de tweede helft van de 19e eeuw won "faience" (geglazuurd en beschilderd aardewerk) aan populariteit binnen de europese markt. Door de ontdekking van een nieuw basismateriaal werd het een uitdaging voor de pottenbakkers van Boleslawiec om hun producten nog mooier te maken door middel van kleurrijke stempels tegen een witte achtergrond. Deze tradities worden heden ten dage voortgezet en de stempelmethodiek kent zijn hoogtepunt gedurende het laatste decennium.

Bunzlau Castle keramiek is een van de oudste en meest ervaren producenten.

Borden en schalen worden met de hand gemaakt. Overige producten worden met behulp van mallen gemaakt, welke regelmatig moeten worden vervangen.

Elk product wordt voorzien van de initialen van de decorateur,
Omdat de producten tweemaal worden gebakken op een temperatuur van 1250 graden Celsius zijn ze geschikt voor oven, magnetron en vaatwasser.
De producten worden tweemaal met de hand geglazuurd en zijn lood-en cadmium vrij.

Elke kunstenaar snijdt de benodigde patronen uit natuurlijke zeesponzen. Vroeger werden hiervoor aardappelschijven gebruikt. Dit handwerk verklaard waarom kleuren en patronen enigszins kunnen verschillen.

2 opmerkingen:

  1. Dit vind ik nu echt GEWELDIGE post! O o, wat vind ik dit servies prachtig. Al dat blauw, zo mijn kleur. Ga snel nog eens op mijn gemak de tekst lezen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit vind ik ook een prachtig servies hou erg van blauw!!!
    Bedankt voor het delen, groetjes Madelon

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails